Veel gestelde vragen
Deze pagina is tot stand gekomen op basis van de onderwerpen die werden aangesneden op de hoofdpagina van de website, aangevuld met andere vragen die interessant lijken om te behandelen. U vindt de aanvullende informatie geklasseerd volgens thema. Klik op de vraag om het antwoord te zien. Veel leesplezier!
FAQ’s over mobiel internet
Mobiel internet betekent dat je overal toegang hebt tot het internet en dat je niet gebonden bent aan een bepaalde locatie zoals bij een draadloos netwerk (wifi). Je hebt toegang tot internet met een mobiel apparaat (smartphone, tablet). Je hebt daarvoor een simkaart nodig die is aangesloten op een mobiel netwerk van een telecomoperator.
Een smartphone is een geavanceerd gsm-toestel, meestal met een aanraakscherm, waarmee je toegang kunt hebben tot internet en waarop je applicaties kunt downloaden. Er bestaan nog oude smartphone-toestellen die enkel toegang geven tot internet.
Een tabletcomputer of kortweg tablet is een mobiele computer waarin een aanraakscherm, een batterij en een computer worden gecombineerd tot één plat, rechthoekig apparaat. De meeste toestellen hebben een scherm met een diameter van 7 inch of van 10 inch (1 inch = 2,54 cm).
Op een tablet kun je via een wifi-verbinding toegang hebben tot internet. Alleen die tablets waar je een simkaart kunt in stoppen, geven toegang tot mobiel internet.
Voor de nieuwste telefoons heb je een speciale kleine simkaart nodig, zoals een microsimkaart of zelfs de heel kleine nanosimkaart. Wanneer je een smartphone aanschaft, moet je je simkaart misschien wijzigen. Neem hiervoor contact op met je operator.
Je wilt de nieuwste 4G-technologie gebruiken en je huidige simkaart dateert van voor 2008? Ruil je simkaart om voor een nieuwe.
2G, 3G, 4G zijn omschrijvingen die worden gebruikt om de generatie van het mobiele netwerk aan te duiden. Zo staat 4G voor de 4e generatie van technologie. Elke nieuwe generatie zorgde voor hogere datasnelheden en nieuwe technische mogelijkheden.
2G of EDGE: telefoneren, sms’en en basic surfen.
3G of HSPA: snel mobiel internet waarmee je foto’s kunt delen, video’s kunt kijken en mobiele toepassingen kunt downloaden.
3G Dual Carrier of HSPA+: een versnelde versie van 3G, tot 2x sneller.
4G: ultrasnel mobiel internet, tot 10x sneller dan 3G.
Let op: 4G kan enkel gebruikt worden met een toestel dat 4G toelaat.
Je mobiele apparaat (smartphone of tablet) zal je automatisch verbinden met het meest performante mobiele netwerk binnen het bereik volgens zijn eigen technische kenmerken. Wanneer je toestel geschikt is voor 4G en de snelle 4G-technologie is ter beschikking, dan schakelt je toestel automatisch over naar 4G. Als er geen 4G-netwerk ter beschikking is, zoekt het een verbinding met 3G totdat 4G opnieuw beschikbaar wordt voor je apparaat.
App is de afkorting van applicatie of specifieke toepassing die je kunt downloaden op je mobiele apparaat (smartphone of tablet). Zo kun je een app-versie van je favoriete website downloaden specifiek ontworpen voor een optimaal gebruik met je smartphone of tablet of kan je op een gebruiksvriendelijke manier je laten informeren of waarschuwen over door jou gekozen onderwerpen. Sommige apps kun je gratis downloaden, voor andere moet je betalen om ze te kunnen downloaden.
Surf naar de desbetreffende internetwinkel van je mobiele apparaat (smartphone, tablet).
Download de apps vanuit officiële “store apps”, want de store apps controleren de apps die de ontwikkelaars hun voorleggen.
De Apple App Store is de applicatie waarmee je apps kunt installeren op apparaten van Apple, zoals de iPhone, iPod en iPad, die op iOS draaien. Je kunt de applicaties direct op een iOS-apparaat installeren of via een computer met iTunes.
Google Play is de applicatie en website waarmee je apps kunt installeren op mobiele apparaten die draaien op Android (Acer, Alcatel, Archos, Doro, HTC, Huawei, LG, Motorola, Samsung, Sony, Wiko, ZTE).
Windows Phone is de applicatie en website waarmee je apps kunt installeren op mobiele telefoons die draaien op Windows (Nokia, Microsoft).
BlackBerry App World is de applicatie en website waarmee je apps kunt installeren op mobiele telefoons van Blackberry.
Via de voorziene gebruikstool op deze website kun je handig simuleren wat je kunt doen als je een smartphone of tablet zou hebben en een veelvoud aan 100 MB of 1 GB aan data.
Je kunt op elk ogenblik mobiel internet stoppen. Wanneer je een internetsessie stopt door bijvoorbeeld terug te keren naar het hoofdmenu op je mobiele apparaat (smartphone of tablet), stop je de geopende toepassingen in internet en wordt er door jou van deze toepassing geen data meer verstuurd of ontvangen. Je dataverbruik stopt vanaf het ogenblik dat je de internetsessie sluit.
Wifi is een label voor producten voor draadloze datanetwerken waarmee je binnen het bereik van de wifi toegang tot internet kunt krijgen.
De meest bekende wifi’s zijn degene die je thuis installeert en waarmee je in je hele huis draadloos kunt surfen.
Ook publiek toegankelijke locaties zoals vliegvelden, hotels en bibliotheken installeren wifi’s waardoor je met je mobiele apparaten (smartphone of tablet) op deze locaties over draadloze internettoegang (kosteloos of tegen een vergoeding) beschikt. Deze netwerken worden ook wel hotspots genoemd.
Bluetooth is een standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op zeer korte afstand. Dankzij bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld.
Op de website van het BIPT kan u de dekkingszones van de mobiele operatoren raadplegen.
Hoe kan ik mijn factuur binnen de perken houden?
Het is in de regel voordeliger om mobiel internet te gebruiken wanneer je een abonnement hebt inclusief een bepaald volume data dat je kunt gebruiken om mobiel te surfen. Er zijn verschillende commerciële formules waarbij het volume mobiel internet aangepast is aan jouw behoeften. Zolang je niet meer mobiel internet gebruikt dan het volume voorzien in je abonnement, betaal je niet meer bovenop je maandelijks overeengekomen bedrag. Overschrijd je het volume, dan moet je extra bijbetalen, meestal per MB meerverbruik.
Er bestaan ook tariefplannen waar je mobiel internet betaalt afhankelijk van het gebruik.
Bij “bill-shock” ontvang je een onverwacht uitzonderlijk hoge gsm-factuur. Mogelijke oorzaken van “bill-shock” zijn overschrijding van je datavolume (mobiel internet, downloads, …) of roamingkosten als je veel vanuit het buitenland belt.
Met het waarschuwingssysteem kom je niet voor verrassingen te staan en weet je op voorhand dat je factuur hoger zal oplopen. Door je gedrag (mobiel surfen, bellen vanuit het buitenland) aan te passen kun je zelf je factuur alsnog binnen de perken houden.
Het wettelijk verplichte waarschuwingssysteem betreft de mobiele telefoon en mobiel internet waarvoor je per factuur betaalt. Het systeem zorgt voor een dubbele waarschuwing via een gratis bericht (sms voor mobiele telefonie en sms of e-mail voor tablets):
- een voor het forfait van je abonnement;
- en een voor een plafond boven het forfait dat je afspreekt met je operator.
Je operator kan eventueel bijkomende plafonds voorstellen waarbij je een bericht ontvangt voor je het forfait hebt bereikt (bv: na 75% of 90% van je forfait).
Opgelet: je krijgt een waarschuwing maar de dienst wordt niet automatisch onderbroken als je het plafond ver overschrijdt.
Je kunt ook aan je operator vragen om geen plafond toe te passen.
Sommige operatoren hebben ook een specifieke notificatiesysteem voor data.
Ga na met je operator of de roaminggesprekken of de oproepen naar nummers met toeslag zijn inbegrepen in het vastgelegde plafond van het waarschuwingssysteem tegen “bill-shock”.
Opgelet: bij dataroaming ontvang je een waarschuwingsbericht als je 80 % van het vastgelegde plafond hebt bereikt en wordt de dienst onderbroken wanneer je dat plafond overschrijdt. Je kunt ook aan je operator vragen om geen plafond toe te passen voor dataverbruik in roaming.
1. Kies de voor jou gepaste e-mail- en kalenderinstellingen voor je smartphone of tablet
Op de meeste mobiele apparaten (smartphone of tablet) kun je je e-mailberichten en je kalender in realtime synchroniseren. Uiteraard is de continue synchronisering een zeer nuttige functie, maar ze kan leiden tot extra datagebruik. Daarom kun je ook kiezen voor een tijdsgebonden of manuele synchronisatie.
Je e-mailverkeer kun je verder beperken in datagebruik door bij je instellingen te kiezen voor een standaardweergave van enkel het onderwerp per e-mail. Zo kun je per e-mail beslissen of je hem volledig wil downloaden om ook de inhoud van het bericht te lezen.
2. Surf naar de mobiele versie van websites
Vele websites beschikken ook over een mobiele variant, speciaal ontwikkeld voor mobiele apparaten (smartphone, tablet). Zo heb je bijvoorbeeld m.google.com of m.facebook.com. Deze mobiele versies van websites verbruiken in de regel minder data dan de standaardversie die ontwikkeld werd om via een desktopcomputer te bekijken.
Als er een mobiele variant van een website ter beschikking is, zal je mobiele apparaat (smartphone of tablet) je in principe automatisch naar de mobiele versie van de website leiden.
3. Sommige apps zijn dataveelvraten
Sommige apps gebruiken veel meer data dan andere. Wanneer je nieuwe apps downloadt voor je mobiele apparaat (smartphone, tablet), kijk dan ook eens naar hun dataverbruik.
Ook sommige van de apps die je standaard op je mobiele apparaat hebt, zoals bijvoorbeeld Google Maps, Facebook of YouTube kunnen veel data gebruiken.
Via de instellingen van je mobiele apparaat kun je verschillende applicaties activeren wanneer je ze wenst te gebruiken of deactiveren wanneer je ze niet wenst te gebruiken.
4. Monitor je datagebruik
Sowieso stelt je operator je op de hoogte bij veel datagebruik.
Via je operator kun je op elk moment je datagebruik bekijken. Je operator heeft hiervoor ofwel een specifieke app ter beschikking of je vindt deze informatie via zijn website.
5. Let op met audio- en videostreaming
Bij audio- en videostreaming bekijk of beluister je bepaalde media rechtstreeks via het internet op verzoek. Tijdens het zogenaamde streamen wordt continu een gedeelte van de data in een buffer geplaatst, zodat je ze via een programma kunt afspelen. Hierdoor kun je de ontvangen en gebufferde media (video en audio) direct gebruiken zonder dat je eerst de hele uitzending moet downloaden.
Audio-en videostreaming verbruikt echter veel data. Voorbeelden van audiostreaming zijn Spotify en Deezer of Podcast (een radioprogramma downloaden) via een radiostation.
Voorbeelden van videostreaming zijn filmpjes op de webpagina’s van nieuwswebsites of via bijvoorbeeld YouTube.
6. Zet push-berichten uit
Push-berichten (bijvoorbeeld meldingen van reacties via Facebook) zijn berichten die je van buitenaf worden verstuurd. Ook deze berichten verbruiken data.
Je kan er voor kiezen om deze applicaties uit te schakelen. Zo verbruiken deze applicaties niet constant data, maar enkel wanneer je ze activeert.
7. Verklein foto’s
Foto’s kun je bekijken en bewerken in verschillende formaten (RAW, TIFF, JPEG, …). Kies voor een formaat dat niet te veel data verbruikt alvorens je foto’s doorstuurt via bijvoorbeeld internet.
8. Opteer voor wifi voor updates van het systeem en/of van je applicaties
De eerste configuratie van je mobiele toestel, en het updaten van je gedownloade applicaties kun je uitvoeren via een wifi-verbinding om je dataverbruik in je abonnement niet extra te belasten.
Hoe zit het met de veiligheid?
Je wilt voorkomen dat er malware op je toestellen terechtkomt? Net zoals voor je computer moet je ook op je hoede zijn wanneer je je smartphone of tablet gebruikt. Naast het aangewezen gebruik van apps van officiële “stores” kun je ook een veiligheidsapp installeren die de signatuur van de gedownloade apps onderzoekt om te zien of ze authentiek zijn. Van deze programma’s bestaan er gratis versies en versies waarvoor je moet betalen.
Voor je de gedownloade apps installeert, krijg je een kort overzicht van de toestemmingen die je moet geven, zoals bijvoorbeeld toegang tot je contacten, je afbeeldingen, … Het is aan jou om na te gaan of deze toestemmingen overeenkomen met de functie van de app en of ze niet overbodig zijn. Bijvoorbeeld, een app van het type “zaklamp” die toegang vraagt tot je contacten, je sms’jes, je bestanden, … is misschien wat ‘opdringerig’.
Als je gebruik wenst te maken van een openbare wifi, surf je best enkel via een hotspot waarbij je een wachtwoord moet ingeven om toegang te krijgen tot het netwerk.
Download enkel bestanden van betrouwbare websites en vermijd sites die je vragen om vooraf speciale software te downloaden om de inhoud te kunnen lezen. De kans bestaat immers dat je naast de software ook malware op je computer/laptop/tablet/smartphone installeert.
De "s" van safe ( of secured).
Het URL-adres van de site die je bezoekt, is een eerste indicatie. Een beveiligde website kun je herkennen aan het “https”-adres. Dat betekent dat alle gegevens die je online verstuurt, waaronder wachtwoorden en privégegevens, automatisch gecodeerd naar de webserver worden verstuurd, en omgekeerd. Sommige sites zoals Facebook of Gmail zijn veilig, maar andere hebben dat veiligheidsniveau nog niet gehaald.
Pop-ups zijn vensters die ongevraagd verschijnen. Je kunt er moeilijk aan ontsnappen. Sluit ze altijd door te klikken op het kruis in de rechterbovenhoek van het venster, veeleer dan via een standaardknop “neen” of “neen bedankt”.
Als je op deze knoppen klikt, zou het immers kunnen dat je zonder het te weten een ongewenst programma of een ongewenste app downloadt.
FAQ's over de simulator...
Maximaal 250 MB – Gemiddeld gebruik 150-200MB
- Uitwisselen van e-mails
- Basis gebruik van sociale media
Maximaal 500 MB – Gemiddeld gebruik 300-400MB
- Uitwisselen van e-mails, vaak met bijlagen
- Gebruik van sociale media
- Gebruik van internet
- Download soms mobiele apps
Maximaal 1000 MB – Gemiddeld gebruik 600-700MB
- Uitwisselen van e-mails, bijna altijd met bijlagen
- Dagelijks gebruik van sociale media
- Dagelijks gebruik van internet
- Download veel mobiele apps
- Voer af en toe Skype audio- en/of video gesprekken
- Stream regelmatig muziek en bekijk video
Maximaal 3000 MB – Gemiddeld gebruik 2400-2500MB
- Uitwisselen van e-mails, bijna altijd met bijlagen
- Gebruik constant sociale media
- Gebruik constant internet
- Download meerdere mobiele apps
- Voer meerdere keren per week Skype audio- en/of video gesprekken (in HD)
- Stream regelmatig muziek en bekijk video, digitale opnames